În curând, în UE, o serie de documente oficiale nu vor mai necesita traducere autorizată şi apostilă

Conform unei propuneri de Regulament publicată de Comisia Europeană în 24.04.2013, şi aflată actualmente în proces avansat de aprobare, în interesul facilitării liberei circulaţii şi simplificării birocraţiei, o serie de documente emise de autorităţile statelor membre vor putea fi prezentate în alte state membre în original + copie nelegalizată (fără apostilă) sau în original + traducere simplă (necertificată, fără notarizare/legalizare). E vorba de modificarea Regulamentului UE 1024/2012.

Iată la ce se referă textul respectivei propuneri:

Domeniul de aplicare al prezentei propuneri se referă la documentele oficiale eliberate de autoritățile din statele membre și având valoare probantă formală în ceea ce privește nașterea, decesul, numele, căsătoria, parteneriatul înregistrat, filiația, adopția, reședința, cetățenia, naționalitatea, bunurile imobile, statutul juridic și reprezentarea unei societăți sau a unei alte întreprinderi, drepturile de proprietate intelectuală și absența cazierului judiciar. Documentele întocmite de persoane private și documentele eliberate de autoritățile statelor terțe sunt excluse din domeniul de aplicare al propunerii.”

“Propunerea prevede că autoritățile ar trebui să accepte traducerile necertificate ale unor documente oficiale eliberate de către autoritățile altor state membre. În cazul în care autoritățile statului membru în care documentul oficial este prezentat au îndoieli întemeiate privind corectitudinea sau calitatea traducerii acestuia într-un caz individual, acestea pot solicita o traducere autorizată a documentului respectiv. ”

În aceste condiţii, mă veţi putea contacta cu încredere şi pentru traduceri ale unor documente oficiale emise de autorităţi ale statului, întrucât aprobarea acestei propuneri de Regulament va elimina necesitatea autorizării, legalizării sau notarizării traducerilor. Conform Asociaţiei Traducătorilor din România (ATR), se așteaptă ca acest Regulament care a fost deja aprobat în Parlamentul European să intre în vigoare la sfârșitul anului 2015, începutul anului 2016.

Aşadar, pe curând!

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.